Fakta a Mýty o Gabionech: Kde je pravda?

V současné době jste při hledání dokonalého řešení pro vaše stavby a zahradní projekty jistě narazili na gabiony. Ale v rámci této diskuse se často objevují i různé mýty a nejasnosti. Dnešní článek je věnován rozlišení faktu od fikce a poskytnutí vám jasného obrazu o gabionech a jejich využití.

gabiony s drevem

Mýtus: Gabiony Se používají Pouze pro zpevňování svahů podél dálnic

Skutočnost: Tento mýtus není pravdivý. Gabiony, které jsou kameny naplněné konstrukce z oceli, jsou ve skutečnosti všestrannými konstrukčními prvky, které se používají v různých typech projektů. Přestože jsou často viditelné při budování dálnic a silnic, mnohem více se využívají pro výstavbu opěrných zdí v zahradách, pro tvorbu krásných přírodních zahradních oplocení, ochranu břehů řek, tvorbu vyvýšených záhonů či dokonce kamenných obkladů stěn.

 Ich jednoduchá instalace (i svojpomocne), dlouhá životnost (minimílne 50 let bez změny vzhledu), ekologickost a extrémní odolnost vůči vnějším vlivům je dělají oblíbeným výběrem pro různé projekty zahradní architektury, stavebnictví či krajinného plánování.

Více o použití gabionů naleznete zde →

Mýtus: Gabiony Jsou Příliš Drahé

Skutočnost: Cena gabionu může být na první pohled vyšší než u některých jiných stavebních materiálů, ale jejich dlouhodobá hodnota a absolutně žádné náklady na údržbu dělají z gabionu z jednu z nejekonomičtějších řešení. Gabiony jsou vyrobeny z trvanlivých materiálů, které odolávají povětrnostním podmínkám a nemají potřebu pravidelné údržby. Jejich životnost je minimálně 50 let a to bez jakékoli změny vzhledu. Kromě toho, jejich schopnost zpevnit půdu a zabránit erozi může dlouhodobě ušetřit náklady na opravy a úpravy pozemku.

gabionovy plot

Z dlouhodobého hlediska jsou gabiony jeden z nejlevnějších konstrukčních materiálů používaných v zahradách nebo v krajinné architektuře.

Více o cenách gabionů naleznete zde →

stena z gabionu

Mýtus: Gabiony Nejsou Dostatečně Odolné

Skutočnost: Gabiony jsou zkonstruovány z ocelových drátů spojených do pevných košů a naplněny kameny. Ocel a kámen- tato kombinace činí gabiony velmi odolnými vůči vnějším vlivům jako jsou UV záření, mráz, kroupy, voda, silný vítr, tlak půdy a jiná zatížení. Jsou schopny odolat velkým množstvím tlaku a extrémním podmínkám a poskytují stabilní strukturu pro různé aplikace. Jejich životnost je minimálně 50 let a to bez jakékoli změny vzhledu. Gabiony jsou opravdu ocelově pevné konstrukce s odolností toho nejtvrdšího kamene.

Mýtus: Gabiony Jsou Těžké Na Instalaci

Skutočnost: Instalace gabionů je poměrně jednoduchá, zvláště pokud víme jak na to, ale je třeba se obalit trpělivostí, nakolik je na montáži gabionov nejnáročnější a zároveň nejdlouhavější jejich plnění kamenem.Běžné zahradní projekty jako okrasné ploty či malé opěrné zdi lze dokonce dokončit bez použití těžkých za použití běžných domácích pomůcek.

Nicméně, u větších projektů je vhodné zvážit pomoc profesionálů, kteří mají zkušenosti s instalací gabionů a mohou zajistit, že bude práce provedena správně a efektivně.

gabiony

spevneni svahu z gabionu

Mýtus: Gabiony Nejsou Ekologické

Skutočnost: Naopak, gabiony jsou jedním z nejekologičtějších stavebních materiálů dostupných na trhu.

Jejich konstrukce z ocelových drátů a přirozených kamenů je přátelská k životnímu prostředí. Z toho důvodu se využívají v Národních Parkech a CHKO. Navíc gabiony mohou pomáhat při zachování a obnově ekosystémů tím, že zabraňují erozi půdy a podporují růst rostlin a nezabraňují podzemním tokům či malým podzemním živočichům v jejich přirozeném pohybu.

Po oddělení faktu od mýtů je jasné, žegabiony jsou více než jen dekorační prvek. Jsou to spolehlivé, odolné a ekologické stavební materiály, které nabízejí široké spektrum využití od zahradní úpravy až po stavební projekty. Jejich hodnota spočívá nejen v jejich estetických kvalitách, ale také v jejich schopnosti poskytnout trvalé řešení pro stabilizaci terénu a ochranu před erozí. Pokud uvažujete o použití gabionů ve vašem projektu, ujistěte se, že máte správní informace a porozuměli jste jejich skutečným výhodám. S důkladným plánováním a správným přístupem můžete vytvořit úspěšný a trvanlivý výsledek, který přinese dlouhodobou radost a funkčnost.

Zvažujete koupi gabionů? Kontaktujte nás, rádi Vám při výběru poradíme.

predajca Gabiony Lemon

08:00 – 16:00

Erika Matysová
Objednávky a Prodej

[email protected]

+420 723 090 974

predajca Gabiony Lemon

08:00 – 16:00

Roman Koňuch
Objednávky a Prodej

[email protected]

+420 723 090 974

predajca Gabiony Lemon

08:00 – 16:00

Miroslav Kapitán
Objednávky a Prodej

[email protected]

+420 723 090 974

© 2024 GabionyLemon.cz | Umisťování obsahu na jiné stránky, jeho rozšiřování tiskem a jinými médii podléhá autorským právům a je možné pouze s písemným souhlasem firmy LEMON trade s.r.o.

Vytvořilo FúúDobre

Bezpečná platba

Visa, Maestro, MasterCard, Google Trusted Store