Jak vybrat gabionový plot? – Vzhled, Cena, Kvalita, Funkce


Zamýšlíte koupi gabionového plotu? Náš článek vám pomůže s jeho výběrem. Stačí zvážit 4 základní parametry – vzhled, cena, kvalita a funkce.

1. Vzhled

Známe 3 typy gabionových plotů : OPLOCENÍ Z GABIONOVÝCH KOŠŮ | GABIONOVÉ PLOTY PRAKTIK | GABIONOVÉ PLOTY PREMIUM.

A - Oplocení z gabionových košů

Oplocení z gabionových košů je nejlevnější alternativa gabionového plotu. Pokud chceme aby vynikl kámen a aby ocelová konstrukce gabionu byla co nejméně výrazná, doporučujeme právě tento typ gabionu. Gabionové koše jsou svařeny ze 4mm drátu. Co se týče velikosti oka gabionového koše, doporučujeme rozměr 5x10cm. Více o oplocení z gabionových košů →

jak vybrat gabionovy plot oploceni domu     moderní gabionový plot     kombinovaný gabionový plot

B - Gabionový plot Praktik

Gabionový plot Praktik se skládá z typizovaných dílů dlouhých 250cm s okem 20x5cm. Každý díl je po obou stran ohraničen viditelným ocelovým sloupkem tlustým 2cm. To zaručuje jeho stabilitu a jednoduchou montáž. Výhodou tohoto typu gabionu je jeho tenká tloušťka 20cm. Výšku si můžete zvolit od 40 do 200cm. Díky malé tloušťce je zapotřebí menší množství kamene, což snižuje vstupní náklady. Navíc vám tenká tloušťka plotu ušetří místo v zahradě.

Nevýhodou oplocení Praktik je jeho malá variabilita tvaru. Dovoluje nám vytvořit zejména plnou gabionovou zeď, která zajistí pocit soukromí a odhluční od cesty. Montáž plotu Praktik je velmi jednoduchá. Jelikož se jedná o stavebnicový systém, postačí Vám i základní stavební znalosti.

Gabionový plot Praktik vyrábíme také v barvě Antracit (případně jakákoli barva ze vzorníku RAL). Více o gabionovém plotu Praktik →

gabionový plot Praktik    inspirace zahrada    antracitovy plot

C - Gabionový plot Premium

Gabionový plot Premium vyrábíme každému zákazníkovi na míru. Jeho konstrukční řešení posyktuje největší variabilitu tvaru oplocení. Gabionový plot Premium můžete zkombinovat se dřevem, samostatnými 2D/3D panely, živým plotem, hliníkem a pod. Výhodou je jeho variabilní tloušťka od 20 do 40cm. Výšku si můžete zvolit od 40 do 240cm. Jeho konstrukce zajišťuje symetrický vzhled plotu bez viditelných sloupků, což působí velmi elegantně a úhledně. Velikost oka je stejná jako u plotu Praktik - 20x5cm.

Podobně jako u plotu PRAKTIK je montáž plotu PREMIUM velmi jednoduchá. Jedná se o stavebnicový systém, při kterém vám postačí i základní stavební vědomosti. Gabionový plot Premium vyrábíme také v barvě Antracit (případně jakákoli barva ze vzorníku RAL).  Více o gabionovém plotu Premium →

jednoduché oplocení z gabionu     plot se dřevem     gabiony ceník

Více o jednotlivých typech gabionů naleznete v našem článku - Gabion, plot který nemá konkurenta.

2. Cena

Celkové náklady na stavbu gabionového plotu sestávají ze 3 částí – gabionová konstrukce, kámen a montáž.

Cena gabionové konstrukce závisí na typu gabionu. Nejlevnější variantou je oplocení z gabionových košů. Jeho cena je přibližně poloviční oproti gabionovému systému Premium. Zlatý cenový střed představují gabionové ploty Praktik.

Ceník oplocení z gabionových košů →

Ceník gabionového plotu Praktik →

Ceník gabionového plotu Premium →

Kámen na výplň představuje nejmenší část z celkových nákladů. Doporučujeme zvolit čistý lomový kámen z kamenolomu ve Vašem blízkém okolí.

V případě, že svěříte montáž gabionového plotu stavební firmě, musíte počítat s vyššími náklady. Ideálním řešením je montáž svépomocí.

3. Kvalita

Před koupí gabionů si dobře ověřte jejich kvalitu. Nakupujte u prodejců, kteří mají svou kvalitu potvrzenou certifikáty od oficiálních státních institucí.

Zaměřte se na tyto vlastnosti:

  • Tloušťka drátu gabionových košů/ sítí by neměla být méně než 4mm.
  • Kvalitní povrchová antikorozní ochrana - Doporučujeme zinkovou povrchovou úpravu GALFAN (slitina zinku a hliníku 95%Zn+5%Al, v množství 350g/m2) nebo žárový ZINEK. Pro oba typy povrchových úprav platí, že jejich vrstva by měla být alespoň 100 mikronů – tehdy je gabion chráněn před korozí na minimálně 50 let.
  • Pokud zvažujete barevnou úpravu, zvolte práškovou barvu vypálenou v peci při vysoké teplotě. Barevná úprava poplastováním (PVC) není vhodná pro gabiony.

Více o kvalitě a certifikátech našich gabionů →

4. Funkce 

Pokud má Váš gabionový plot sloužit zároveň i jako opěrná zeď/zpevnění svahu, na jeho stavbu použijte výhradně gabionové koše (4mm). Jiný typ gabionové konstrukce ( Praktik / Premium ) je vhodný jako opora jen ve výjimečných případech, po důkladném zvážení odborníka a jen do omezené výšky.

Ceník opěrných zdí z gabionů →

Pokud si pořád nejste jisti, s výběrem Vám rádi pomůžeme. Poradíme vhodný typ gabionu, vypracujeme Vám 3D návrh, vypočítáme přesný rozpis materiálu i potřebné množství kamene a připravíme Vám nezávaznou cenovou nabídku.

Kontakt

+420 723 090 974

[email protected]

gabiony lemon trade sro

 

© 2024 GabionyLemon.cz | Umisťování obsahu na jiné stránky, jeho rozšiřování tiskem a jinými médii podléhá autorským právům a je možné pouze s písemným souhlasem firmy LEMON trade s.r.o.

Vytvořilo FúúDobre

Bezpečná platba

Visa, Maestro, MasterCard, Google Trusted Store